1. Провајдер

  Мак Аутостар дооел

  Индустриска 2

  1000 Скопје, Македонија

  Tel. +389 2 2580 000

  e-mail: office@makautostar.com.mk

  Претставуван од Управниот Одбор
  Д-р Дитер Цече (Претседавач), Д-р Волфганг Бернард, Д-р Кристин Хоман-Денхард, Вилфрид Порт, Андреас Ренчлер, Бодо Уебер, проф. Д-р Томас Вебер

  Претседател на Надзорен Одбор: Манфред Бишоф

  Главна централа и суд за регистрација
  Комерцијална регистрација Штудгарт, No.: HRB 19360
  ДДВ идентификациски број: DE 81 25 26 315


  Регистер на осигурителни брокери (www.vermittlerregister.info)
  Регистрација No. D-N5VM-4IM0N-23

  Exemption acc. to § 34d Sec. 3 Commerce & Industry Regulation, regulatory agency: IHK Stuttgart, Jägerstr. 30, www.ihk-stuttgart.de

  Член на Комората за Индустрија и Трговија во Штудгарт, Jägerstr. 30, 70174 Stuttgart


  Professional designation: Insurance representative approved acc. to § 34d Sec. 3 Commerce & Industry Regulation; Federal Republic of Germany

  Relevant legislation:

  - § 34d Trade, Commerce & Industry Regulation

  - §§ 59 - 68 Insurance Representative Regulation

  - Insurance Broker Regulation

  The applicable regulations can be viewed and downloaded from the homepage www.gesetze-im-internet.de administered by the Federal Ministry of Justice and by juris GmbH.

  Контакт
  Daimler AG

  Address: 70546 Stuttgart

  Tel:+49 711 17 0

  Fax: +49 711 17 22244

  E-mail: dialog@daimler.com

 2. Колачиња

  Напомена за употреба на колачиња и евалуација на податоците за користење и употреба на алатки за анализа

  Ние користиме колачиња и слични софтверски алатки како HTML5 Storage или Local Shared Objects (заедно „Колачиња“), за да ги препознаеме Вашите кориснички интереси и особено популарни делови од нашите веб-страници и со тие информации да ја подобриме организацијата на веб-страниците и да ги направиме полесни за користење. За истите цели ние ги користиме алатките за анализа Adobe Analytics и Google Analytics; исто така и за тоа може да се користат колачиња.

  1. Функционирање и примена на колачиња

  a. Колачињата се мали датотеки кои се зачувуваат на Вашиот компјутер, лаптоп или мобилен уред кога посетувате некоја страница. Оттаму на пр. можеме да препознаеме, дали меѓу Вашиот уред и нашите веб-страници веќе имало поврзување или кој јазик или други поставки ги сакате. Колачињата можат да содржат и лични податоци.

  b. Ако ги користите нашите веб-страници, со тоа се согласувате со употребата на колачиња.

  Можете да ги посетувате нашите веб-страници и без да се согласите со употребата на колачиња. Односно Можете да го откажете користењето на колачиња и истите во секое време да ги избришете, со соодветните поставки на Вашиот уред. Ова се прави на следниот начин:

  i. Повеќето пребарувачи се подесени сами да ги прифаќаат колачињата. Оваа претходна поставка ќе ја промените со активирање на поставката *не прифаќај колачиња* во Вашиот пребарувач.

  ii. Содржаните колачиња можете во секое време да ги избришете. Како функционира ова детално ќе дознаете во упатството од производителот на Вашиот пребарувач одн. уред.

  iii. Информации за деактивирање на Local Shared Objects ќе најдете на следниот линк:

  Информации за деактивирање на Local Shared Objects

  iv. Како примената на колачиња и нејзиното откажување или бришење е поврзана со уредот и соодветниот пребарувач што се користи. За секој од Вашите уреди и при употреба на различни пребарувачи морате одделно да ги откажете одн. избришете колачињата.

  c. Ако се одлучите да не употребувате колачиња, може да не Ви се достапни сите функции на нашите веб-страници или одделни функции може да се ограничени.

  d. Колачињата ги делиме на следните категории:

  i. Неопходни колачиња (тип 1)
  Овие колачиња се неопходни за функциите на веб-страниците. Без овие колачиња не можеме да Ви понудиме на пр. услуги како конфигураторот на возила.

  ii. Функционални колачиња (тип 2)
  Овие колачиња го олеснуваат користењето и ги подобруваат функциите на веб-страниците. Ние ги зачувуваме на пр. Вашите јазични поставки во функционалните колачиња.

  iii. Колачиња за изведба (тип 3)
  Овие колачиња собираат информации за тоа како ги користите нашите веб-страници. Со тоа можеме да препознаеме кои делови се попопуларни и на кој начин да ја подобриме нашата понуда. За тоа прочитајте го делот „Евалуација на податоците за користење“.

  iv. Колачиња од трети страни (тип 4)
  Овие колачиња се поставуваат од трети страни, како што се социјални мрежи како Facebook, Twitter и Google+, чии содржини може да се интегрираат на нашите веб-страници кај понудените „Social Plug-ins“. Подетални информации за примената и функционирањето на Social Plug-ins има во дел 4 од нашата политика за приватност.

  Политика за приватност

  На нашите веб страници ги користиме следните колачиња:

   

  Cookie-Name Опис на колачиња вкл. тип
   
  _it, _pr (Typ 1) При најава во MeinMercedes се зачувуваат колачиња за податоците од корисничките профили во кодирана форма, за да се добие статусот на најава. (тип 1)
   
  _slt (soft login token, Typ 1) Ова колаче ги зачувува несензитивните податоци од корисничките профили за персонализирање на веб-страницата, доколку не сте најавени. (тип 1)
   
  APISID, HSID, ID, OGPC, NID, PREF, SAPISID, SID, SS, SSID (Typ1) Овие колачиња се поставени од Google Maps, за да може да се прикаже пребарувањето на трговци на мапата. (тип 1)
   
  cccidealer (Typ1) Ова колаче ги зачувува избраните Mercedes-Benz партнери во рамки на едно барање. Контактот е однапред избран за идните барања. (тип 1)
   
  dealer (Typ 1) Ова колаче ги зачувува оставените фаворизирани контакти за трговци во корисничкиот профил на MeinMercedes. (тип 1)
   
  pgid; sid (Typ1) Овие колачиња му доделуваат анонимен идентификациски код на Вашиот уред за време на посетата (идентификациски код за сесија), за да може да се прикажат персонализирани содржини (на пр. последно видени производи). (тип 1)
   
  storedVehicles, <Subprocess>_<market> (Typ1) Во нашето пребарување на нови и половни возила имате можност да ставите интересни понуди на листа за следење. Податоците од понуди се зачувуваат во оваа датотека. (тип 1)
   
  JSESSIONID (Typ 1, Typ 4) Ова колаче е поставено од надворешен сервер, кој испорачува податоци за картите. Тој го зачувува идентификацискиот код за сесија, којшто спојува неколку поврзани барања на серверот и ги доделува на сесија. (тип 1,4)
   
  JSVERA (Typ 1) Ова колаче се користи за да може да се прикажат персонализирани содржини (на пр. резултати од пребарување) и да може повремено да се зачуваат внесените податоци од корисникот во процесот на резервација/најава за обуки. (тип 1)
   
  WEBGATE_SESSION (Typ 1) Овие колачиња зачувуваат анонимни квалификатори за управување на сесијата за време на Вашата посета на апликацијата за резервација за професионална обука (идентификациски код за сесија). (тип 1)
   
  ARPT (Typ 2) За да се гарантира непречено користење на Mercedes-Benz интернет страниците за секој корисник, ние користиме неколку сервери за распределба на оптоварувањето. Ова колаче го зачувува доделувањето на корисник на еден од овие сервери. (тип 2)
   
  cookiePolicy (Typ 2) Ова колаче прикажува дека сте согласни со употребата на колачиња на нашите страници. Се остава кога сакате да го затворите делот за напомена за употреба на колачиња. (тип 2)
   
  model (Typ 2) Ова колаче го зачувува моделот на возило што последно сте го гледале. На тој начин можеме при следната посета соодветно да Ве упатиме за содржина, која е специфична за моделите согласно Вашите интереси. (тип 2)
   
  ShopStartLinkOutlet* (Typ 2) Ова колаче ја дефинира целната страница, која е достапна преку линкот Старт. (тип 2)
   
  lastCCBmCode, sr_ccci, sr_ccci_model (Typ 2) Овие колачиња содржат информации за тоа кои Mercedes-Benz модели на автомобили се последно составени во конфигураторот. Овие податоци се прикажуваат на информативните страници на соодветните модели и овозможуваат подоцнежно продолжување на конфигурацијата. (тип 2)
   
  sr_voc, sr_voc_model (Typ 2) Овие колачиња содржат информации за тоа кои Mercedes-Benz модели на комбиња се последно составени во конфигураторот. Овие податоци се прикажуваат на информативните страници на соодветните модели и овозможуваат подоцнежно продолжување на конфигурацијата. (тип 2)
   
  unit (Typ 2) Нашата веб-страница содржи информации за сите производи и услуги од Mercedes-Benz. Ова колаче го зачувува полето што последно сте го посетиле. Со помош на оваа информација при следната посета можеме веднаш да Ве проследиме на страници за производи, кои се интересни за Вас. (тип 2)
   
  daimler-bfs.persistentSearch (Typ 2) Ова колаче го зачувува параметарот за пребарување за нови/половни возила, кој е внесен од Вас. Без ова колаче не се зачувуваат Вашите параметри за пребарување и морате одново да ги внесете при скокнување на пребарувањето на параметри. (тип 2)
   
  daimler-bfs.recentlyViewedVehicles (Typ 2) Ова колаче го зачувува пребарувањето за нови/половни возила, коишто сте ги гледале. Без ова колаче не можете да ги репродуцирате возилата што сте ги гледале досега. (тип 2)
   
  daimler-bfs.vehicleComparison (Typ 2) Ова колаче ги зачувува избраните возила од пребарувањето за нови/половни возила за споредба. Без ова колаче не може да се направи споредба на повеќе возила. (тип 2)
   
  EMB_DS_FAVORITE (Typ 2) Ова колаче се користи при пребарувањето на трговци за да се зачуваат Вашите избрани фаворити на трговци. (тип 2)
   
  rcc-cookiePolicyConfirmation (Typ 2) Ова колаче прикажува дека сте согласни со употребата на колачиња на нашите страници. (тип 2)
   
  rcc-rccSelectedDealer (Typ 2) Ова колаче ја зачувува адресата, името и интерната лозинка на избраниот трговец од корисникот. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage. PersistenceIntegration.VERSION (Typ 2) Во ова колаче се зачувуваат информации за актуелниот пазар, за избраниот модел на возило и, доколку е содржан, за генерираниот OnlineCode. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage. PersistenceIntegration.PROPERTY (Typ 2) Ова колаче ја зачувува конфигурацијата на надворешен интерфејс (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage. PersistenceIntegration.FINANCING (Typ 2) Ова колаче ја зачувува конфигурацијата на надворешен интерфејс за финансирањето (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage. PersistenceIntegration.BUSINESS (Typ 2) Ова колаче ја зачувува информацијата на надворешен интерфејс (тип 2)
   
  rcc.priceRecommendationModalOpened (Typ 2) „Во ова колаче се зачувува, дали да се прикаже информацијата за одржување на цената. (тип 2)
   
  HighBandwidth, $ms_externalFlash (Typ 3) Овие колачиња содржат информации за тоа, која верзија на Adobe Flash Player е инсталирана на уредот и кој опсег е достапен. На тој начин можеме да понудиме мултимедијални содржини согласно Вашите индивидуални системски побарувања и да избегнете долго време на вчитување. (тип 3)
   
  _lgin, lastUrl, s_*, s_cc, s_cpc, s_evar_34, s_evar_35, s_fid, s_getval_2, s_ria, s_sq, s_sq, s_sv_sid, s_vi, s_invisit, s_nr, s_vnum, amcv_, ADRUM, gapv_c62, s_ppv/s_ppvi (Typ 3) Овие колачиња зачувуваат информации за тоа, како посетителите ги користат нашите веб-страници и на тој начин ни помагаат понатаму да ги развиваме истите според Вашите интереси. (тип 3)
   
  psyma_participation (Typ 3) За подобрување на нашата веб-страница редовно спроведуваме онлајн истражувања за квалитетот на нашите страници и нашата понуда на информации. Ова колаче покажува дали некој корисник ја прифатил или одбил поканата за истражување. (тип 3)
   
  s_cc (Typ 3) Ова колаче покажува дали колачињата се активирани во Вашиот пребарувач. (тип 3)
   
  session (Typ3) Ова колаче спречува повторно прикажување на натписот за добредојде на нашата почетна страница. (тип 3)
   
  emb_chat_(Typ 2) Ова колаче се користи за да се репродуцира повторно вчитување на моментално отворениот прозорец во пребарувачот или при промена на страниците за разговор. Со тоа се зачувува моменталната сесија на разговор, како и позицијата за состојбата на видливост (минимизиран да/не) на разговорот. (тип 2)
   
  s_campaign, s_var_1 (Typ 3) Ги зачувува параметрите за кампања csref за да се избегнат двојни сметања - за време на посетата на веб-страницата. (тип 3)
   
  omniture_optout (Typ 4) Овие колачиња зачувуваат информации за тоа, дали може да се оцени корисничкото однесување на посетителот. (тип 4)
   
  EMB_DS_FAVORITE (Typ2) Ова колаче се користи при пребарувањето на трговци, за да се зачуваат Вашите избрани фаворити на трговци (тип 2)
   
  rcc.*-cookiePolicyConfirmation (Typ 2) Ова колаче прикажува дека сте согласни со употребата на колачиња на нашите страници (тип 2)
   
  cookiePolicy (Typ 2) Ова колаче прикажува дека сте согласни со употребата на колачиња на нашите страници. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage.PersistenceIntegration.VERSION (Typ2) Во ова колаче се зачувуваат информации за актуелниот пазар, за избраниот модел на возило и, доколку е содржан, за генерираниот OnlineCode. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage.PersistenceIntegration.PROPERTY (Typ 2) Ова колаче ја зачувува конфигурацијата на надворешен интерфејс. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage.PersistenceIntegration.FINANCING (Typ 2) Ова колаче ја зачувува конфигурацијата на надворешен интерфејс за финансирањето. (тип 2)
   
  embccwf.bcm.storage.PersistenceIntegration.BUSINESSp2) (Typ2) Ова колаче ја зачувува информацијата на надворешен интерфејс. (тип 2)
   
  uslk_s uslk_e (Typ 1) Ова колаче uslk_s зачувува несензитивни податоци за корисничките профили и ев. внесените податоци за контакт од корисниците за време на разговор. Колачето uslk_e го зачувува животниот век на колачето uslk_s. (тип 1)
   
  _st(login token, Typ 1) Ова колаче ги зачувува несензитивните податоци од корисничките профили за персонализирање на веб-страницата, доколку не сте најавени. (тип 1)
   
  fd-modelfinder-01 (Typ 3) Ова колаче покажува дали некој корисник ја прифатил или одбил поканата за истражување за „препорака за модел“. (тип 3)
   
  flashtalkingad1 (Typ 3) Овие колачиња го зачувуваат Вашиот интерес за производите и услугите, така што на нашите веб-страници ќе можеме да Ве информираме што е можно посоодветно за нашите партнери за ретаргетирање. (тип 3)
   
  tr_id (Typ 3) Овие колачиња зачувуваат анонимна корисничка идентификација, која се регистрира за Вашиот интерес за производите и услугите, така што на нашите веб-страници ќе можеме да Ве информираме што е можно посоодветно за нашите партнери за ретаргетирање. (тип 3)
   
  tr_aasd (Typ 3) Датум на синхронизирање со ActiveAgent (тип 3)
   
  tr_gsd (Typ 3) Датум на синхронизирање со DoubleClick (тип 3)
   
  s_gvo_*   (Typ 3) Ги зачувува параметрите за кампања csref и pid, за да се избегнат двојни сметања - за време на посетата на веб-страницата. (тип 3)
   

   

  2. Евалуација на податоците за користење; употреба на алатки за анализа

  a. Сакаме содржините од нашите веб-страници колку што е можно поточно да ги усогласиме според Вашите интереси и на тој начин да ја подобриме понудата. За да ги препознаеме преферираните параметри и особено популарните делови на веб-страниците ние ја(ги) користиме следната(ите) алатка(ки) за анализа: Google Analytics, Adobe Analytics.

  b. При употреба на алатки за анализа може да се пренесат податоци на серверите во САД и таму да се обработуваат. За тоа, внимавајте на следното: Од гледна точка на Европската Унија, во САД не постои соодветно „прилагодено ниво на заштита“ за обработка на личните податоци. Но, ова ниво на заштита може да се смени за одделни компании со сертифицирање според таканаречениот „EU-U.S. Privacy Shield“.

  c. Доколку не сакате да собираме и евалуираме информации за Вашата посета од нашите веб-страници со употреба на наведените алатки за анализа, во секое време можете да го отповикате истото за во иднина („откажување“).

  Ние го спроведуваме Вашето отповикување со поставување на колаче за откажување во Вашиот пребарувач. Ова колаче служи само за назначување на Вашето отповикување. Внимавајте на тоа дека колачето за откажување функционира само во пребарувачот во коешто се остава поради технички причини. Ако сакате да избришете колачиња или да користите друг пребарувач одн. друг уред, повторно активирајте го колачето за откажување.

  d. Дополнително, ќе најдете информации за понудувачите на алатките за анализа кои ги употребуваме и соодветна можност за откажување:

  i. Google Inc. („Google“):

  Google е сертифициран според EU-U.S. Privacy Shield.

  Можете да го спречите преносот на Вашите податоци и со тоа да го спречите нивното регистрирање и обработка од Google. За тоа се информира Google преку следниот линк: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

  ii. Adobe Systems Inc. (“Adobe“)

  Adobe е сертифициран според EU-U.S. Privacy Shield.

  За да се отповика евалуација од производот Adobe Analytics, можете да го следите овој линк: http://www.adobe.com/de/privacy/opt-out.html.

  iii. [Знак за распознавање за други понудувачи]

   

 3. Заштита на податоци

  Daimler AG го цени вашиот интерес за неговите производи и вашата посета на оваа веб-страница. Вашата приватност нам ни е важна и сакаме да се чувствувате комфорно посетувајќи ја нашата страница. Заштитата на вашата приватност во процесирањето на вашите лични податоци е важна грижа за која ние посветуваме посебно внимание за време на овој процес на работа. Личните податоци собрани за време на посетите на нашата веб-страница, кај нас се обработуваат во согласност со правните прописи важечки за државата во која веб-страницата се одржува. Како дополнување, нашата полиса за заштита е во согласност со кодот за заштита на податоците на важечката компанија за Daimler AG (може преку линк да овозможите пристап до Daimler Data Protection Policy). Веб-страницата на Daimler AG може да содржи линкови за веб-страници што не се покриени со оваа изјава за приватност.

  Собирање и процесирање лични податоци

  a. Кога ја посетувате нашата веб-страница, складираме одредени информации за пребарувачот и за оперативниот систем што го користите, датумот и времето на вашата посета, статусот на пристап (на пример, дали сте можеле да пристапите на страницата или сте примиле порака за грешка), користењето на функциите на вебсајтот, условите за пребарување што можеби сте ги внеле, фреквенцијата со која пристапувате на одредени веб-страници, означувањето на пристапените датотеки, количината на пренесените податоци, веб-страницата од која сте пристапиле на нашите веб-страници и веб-страниците што ги посетувате од нашата веб-страница, било со кликнување на линковите или на нашите веб-страници или со внесување домен директно во полето за внес во истиот таб (или истиот прозорец) на вашиот пребарувач во кој ја отворивте нашата веб-страница. Исто така, ги чуваме вашата IP-адреса и името на вашиот интернет-провајдер седум дена од безбедносни причини, особено за заштита и откривање напади на вашите веб-страници или обиди за измама.

  b. Други лични податоци чуваме само ако вие ни ги обезбедите таквите податоци, на пример како дел од регистрација, образец за контакт, анкета, ценовна конкуренција или за извршување договор, а дури и во овие случаи само доколку тоа ни е дозволено врз основа на согласност дадена од ваша страна или во согласност со важечките правни одредби (дополнителни информации за ова можат да се најдат подолу во точката „Правна основа за обработка“).

  c. Не сте законски или договорно обврзани да ги ставите на располагање вашите лични податоци. Меѓутоа, можно е одредени функции на нашите веб-страници да зависат од расположливоста на лични податоци. Доколку не сакате да ги ставите на располагање личните податоци во овие случаи, тоа може да доведе до тоа функциите да не се достапни или се достапни само до одреден степен.

  Употребата и разоткривањето на личните податоци и целната спецификација

  Daimler AG ќе ги искористи вашите лични податоци исклучиво заради техничката администрација на веб-стрницата, администрација на клиентите, истражување за производот и маркетинг, само во опсегот неопходен во секој случај посебно. Ние само ќе ги откриеме вашите податоци на владиниот сектор, во случај тоа да се побара според законот. Нашите вработени, агенциите и продавачите се обврзани кон нас да ја почитуваат доверливоста.

  Слобода на избор

  Би сакале да ги искористиме вашите податоци за да ве информираме за нашите производи и сервиси и каде можете да го искажете вашето мислење. Се разбира, вашето учество е целосно волонтерско. Во случај да не се согласувате, можете да нè информирате така што ние ќе ги блокираме вашите податоци. За понатамошни информации, ве молиме обратете се на веб-страницата.

  Cookies

  Daimler AG користи „Cookies“ („колачиња“) за да ги снима преференциите на посетителите и оттаму да може да го оптимизира дизајнот на веб-страницата.

  „Колачињата“ се мали фајлови што се меморираат на вашиот хард-диск. Тие ја олеснуваат навигацијата, како и користењето на веб-страницата. „Колачињата“ исто така помагаат да се идентификува најпопуларниот дел од нашата веб-страница. Ова овозможува да се обезбеди содржината што повеќе им одговара на вашите потреби и така да се подобрат нашите услуги. „Колачињата“ може да одредат дали имало контакт помеѓу нас и вашиот компјутер во минатото. Само „колачињата“ од вашиот компјутер може да се идентификуваат. Личните податоци можат да се зачуваат во „Cookies“ обезбедувајќи дека сте нè посетувале: на пример, кога би сакале безбеден влез, нема да мора од почеток да ги внесувате вашите лични податоци и лозинка.

  Се разбира, нашата страница можете да ја посетите и без „колачињата“. Многу пребарувачи користат „колачиња“. Вие можете да ги заштитите тие автоматски да не се меморираат на хард-дискот. Детални информации за ова можете да најдете во упатството за работа на нашиот пребарувач. „Колачињата“ можете да ги избришете во кое било време од вашиот компјутер. Како и да е, ако не прифатите „колачиња“, на тој начин одбирате намалена способност за сервисот обезбеден преку нашата веб-страница.

  Безбедност

  Daimler AG користи технички и организациски мерки за да ги заштити податоците што ги има под своја контрола против несакано или интернационално манипулирање загуба, деструкција и против пристап од неовластени лица. Нашите безбедносни процедури се континуирано активирани како што станува достапна новата технологија.

  Правна основа за обработка на податоци

  a. Доколку сте ни обезбедиле ваша согласност за обработка на вашите лични податоци, таквата согласност е правна основа за обработка (член 6 став 1 точка а од Општата регулатива за заштита на податоци).

  b. За обработката на личните податоци за цели на склучување или исполнување договор со вас, член 6 став 1 точка б од Општата регулатива за заштита на податоци ќе претставува правна основа.

  c. Доколку обработката на вашите лични податоци е неопходна за исполнување на нашите законски обврски (на пример, за чување податоци), овластени сме да го сториме тоа во согласност со член 6 став 1 точка в од Општата регулатива за заштита на податоци.

  d. Покрај тоа, ние ги обработуваме личните податоци заради заштитување на нашите легитимни интереси и легитимните интереси на трети лица во согласност со член 6 став 1 точка ѓ од Општата регулатива за заштита на податоци. Одржување на функционалноста на нашите IT-системи, пласирање наши производи и услуги и производи и услуги на трети лица како и документирање на бизнис-контактите како што налага законот се такви легитимни интереси.

  Слобода на информација

  На барање, Daimler AG или негов претставник со писмо без одложување ќе ве информира кои лични податоци според законот се зачувани кај нас. Како регистриран корисник вие исто така ја имате можноста на увид за бришење или за коригирање на вашите лични податоци. Доколку ваквиот податок е неточен, со цел да ги одржите точни и ревидирани податоците, ние ќе ги коригираме за вас откако ќе нè известите за грешката.

  Доколку имате прашања во однос на процесирање на вашите податоци, можете да се обратите на нашето одговорно лице за заштита на корпоративни податоци, кое заедно со својот тим, исто така е достапно за барања, предлози или за поплаки.

  10. Права на субјектот на кого се однесуваат податоците

  a. Како субјект на кого се однесуваат податоците, имате право на пристап (член 15 од ОРЗП), право на исправка (член 16 од ОРЗП), право на бришење (член 17 од ОРЗП), право на ограничување на обработката (член 18 од ОРЗП) и право на преносливост (член 20 од ОРЗП).

  b. Доколку сте се согласиле на обработка на вашите лични податоци од наша страна, имате право да ја повлечете вашата согласност во секое време. Законитоста на обработката на вашите лични податоци пред повлекувањето, останува незасегнато. Во иднина, ние смееме да ги обработуваме таквите податоци во согласност со друга применлива правна основа, на пример за исполнување на нашите законски обврски (видете точка „Правна основа за обработка“).

  c. Право на приговор

  Имате право да поднесете приговор во кое било време на обработката на вашите лични податоци според член 6 став 1 точка д од ОРЗП (обработка на податоци во јавен интерес) или член 6 став 1 точка ѓ (обработка на податоци врз основа на израмнување на интереси) врз основа што е поврзана со вашата конкретна ситуација. Доколку поднесете приговор, ние ќе ги обработуваме вашите лични податоци само ако можеме да докажеме обврзувачки легитимни причини што преовладуваат пред вашите интереси, права и слободи, или за поднесување, извршување или одбрана на правни побарувања.

  d. Ве молиме, адресирајте ги вашите барања или изјави до следната адреса за контакт ако е можно:

  e. Ако сметате дека обработката на вашите лични податоци врши повреда на законските услови, имате право да поднесете жалба до надлежен надзорен орган за заштита на податоци (член 77 од ОРЗП).

  Менаџер за заштита на корпоративни податоци

  Dr Joachim Rieß

  Daimler AG

  HPC 0624

  D-70546 Stuttgart

  Germany

 4. Правни забелешки

  Заштитни права
  Copyright 2014 Daimler AG. Сите права се обезбедени. Сите текстови, фотографии, графикони, аудио и видео материјали и анимации се заштитени како интелектуална сопственост. Тие не смее да се користат за комерцијални потреби, ниту да се копираат или модифицираат за користење на други веб страни. На некои страни на Daimler се содржи материјал кој е заштитен од страна на оние кои го обезбедиле.

  Производи и цени
  Промените можеби не се направени кај одредени производи и услуги. Производителот го задржува правото да направи измени во дизајнот, формата, бојата и спецификација на производот или обемот на услугата во периодот на испорака, доколку овие промени, имајќи ги предвид интересите на Daimler, може да се сметаат за разумни во однос на купувачот. Илустрациите може да покажуваат додатоци, предмети од опциска опрема или други карактеристики кои не се дел од стандардната спецификација или обемот на услуги. Боите може малку да се разликуваат од оние прикажани на веб страницата, поради технички ограничувања. Страниците може да содржат модели и услуги кои не се достапни во одредени земји. Податоците кои се дадени во однос на законските прописи, законските барања и оданочувањето се применуваат само на Сојузна Република Германија. Освен ако не е наведено поинаку во нашите услови за продажба и испорака, важат цените валидни на денот на испорака. Се препорачуваат малопродажните цени на нашите овластени дилери. Ве молиме консултирајте се со филијалата на компанијата или овластен дилер за сите останати детали.

  Заштитена марка
  Освен ако не е поинаку наведено, сите марки прикажани на интернет-страниците на Дајмлер се предмет на правата на заштитен знак на Дајмлер. Ова се однесува особено на имињата и на корпоративните логоа и амблеми.

  Права на лиценца
  Освен ако не е поинаку наведено, сите марки прикажани на интернет-страниците на Дајмлер се предмет на правата на заштитен знак на Дајмлер. Ова се однесува особено на имињата и на корпоративните логоа и амблеми.

  Предупредувања во однос на изјави за идни настани
  Интернет страниците, изданијата за односи со инвеститорите, годишните и меѓувремените извештаи, ставови, презентации, аудио и видео фајлови на настани (во живо или снимени) и други документи на оваа веб-страница содржат, меѓу другото, прогресивни изјави кои ги одразуваат тековните ставови на менаџментот во однос на идните настани. Зборовите "предвидуваат", "претпоставуваат", "веруваат", "проценуваат", "очекуваат", "намера", "можат", "план", "проект", "треба" и слични изрази, се идентификуваат како прогресивни изјави. Примерите може да вклучуваат економска криза во Европа или Северна Америка, промени во девизните курсеви, каматните стапки и цените на суровините, воведувањето на конкурентни производи, зголемените продажби, успешната имплементација на новиот бизнис модел за доцнења на испорака на производни материјали поради одредени застои, штрајкови или несолвентност на добавувачите и намалување на цените за препродажба на користени возила Доколку се случи некој од овие или други ризици и несигурности (некои од нив се опишани под наслов " Извештај за ризик "во најновиот Годишен извештај на Дајмлер и во насловот" Фактори на ризик "во најновиот Годишен извештај на Дајмлер на образецот 20-Ф поднесен до Комисијата за хартии од вредност), или ако претпоставките кои се основа на оваа изјава се покаже неточна, тогаш вистинските резултати може да бидат материјално различни од оние изразени или имплицирани од таквите изјави. Ние немаме намера или не преземаме никаква обврска за континуирано да ги ажурираме изјавите кои се однесуваат на иднината, што само ги одразува околностите на денот на објавувањето.

  Одговорност
  Информациите и описите на овие страници не претставуваат никаков вид осигурување или гаранција, изразена или имплицирана. Особено тие не претставуваат никаква имплицирано осигурување или гаранција во однос на состојбата, можноста за продажба, адекватноста за одредена цел или непочитување на законите и патентите.Нашата интернет страница содржи линкови до надворешни страници. Сакаме да истакнеме дека немаме никакво влијание врз дизајнот и содржината на веб-страниците на кои ни даваме врски. Следствено, не можеме да гарантираме дека информациите што се дадени на надворешната страна се ажурираат, се точни, комплетни или со добар квалитет. Со оглед на тоа, ние се исклучуваме од сите содржини на овие веб-страници. Оваа изјава се однесува на сите линкови до надворешни страници на нашата веб-страница и содржината на истата.

  © Copyright Daimler AG