Може да го намали ризикот од повреди.

Може да помогне при несреќи и да го заштити совозачот.

Воздушното перниче за совозачот може да помогне при судири со заштита на главата и горниот дел на телото, како и да го стабилизира целото тело и со тоа значително да го намали ризикот од повреди. Воздушното перниче за совозачот се наоѓа во контролната табла од страната на совозачот. Неговото вградување може да се препознае со натписот „Airbag“ на контролната табла. Воздушното перниче за совозачот не може да се деактивира. Во случај на детектиран судир воздушното перниче се активира преку контролната единица и се усогласува со затегнувачот на ремените. За силата на прицврстување на безбедносниот ремен да не доведе до повреди на патникот, во системот за задржување е интегриран ограничувачот на затегнувачот на ременот. За не се отежни напуштањето на возилото поради надуеното воздушно перниче, гасовите од воздушното перниче се испуштаат од страната на која е подалеку од патниците.

Lorem Ipsum