Технички податоци за новиот SL Roadster

Мотори и перформанси
Распоред на цилиндри/број
V6
V8
Зафатнина (cc)
3498
5461
Моќност на моторот (kW [hp] at rpm)
– (225/6500)
– (395/5500)
Вртежен момент (Nm at rpm)
– (370/3500–5250)
– (800/2000–4500)
Степен на компресија
12.0 : 1
10.0 : 1
Забрзување од 0-100 km/h (s)
– (5.9)
– (4.3)
Максимална брзина (km/h)
– (250, electr. limited)
– (250, electr. limited)
Класа на емисија на издувни гасови
– (Euro 5)
– (Euro 5)
– (yes)
– (yes)
Потрошувачка и штетни емисии
Premium-grade petrol
Super Plus fuel
Капацитет на резервоар/со резерва (l)
65/8.0
75/14.0
Потрошувачка во град (l/100km)
– (9.9–9.3)
– (13.9)
Потрошувачка на отворен пат(l/100km)
– (6.1–5.4)
– (7.6)
Комбинирана потрошувачка (l/100km)
– (7.5–6.8)
– (9.9)
Емисија на CO2 (g/km)
– (176–159)
– (231)
Вредност на Cd
0.27
0.31
Трансмисија
Пренос на сила /предна или задна оска
Rear-wheel drive
Rear-wheel drive
Преносник (менувач)
– (7G-TRONIC PLUS)
– (AMG SPEEDSHIFT MCT 7-speed sports transmission)
Преносни односи на механички преносник (менувач)
Преносни односи на автоматски преносник (менувач)
4.38/2.86/1.92/1.37/1.00/0.82/0.73/R1 3.42/R2 2.23
4.38/ 2.86/ 1.92/ 1.37/ 1.00/ 0.82/ 0.73/ R1 3.42/ R2 n/a
Преносен однос на диференцијали
3.07
2.65
Суспензија и управување
Предна оска
Multi-link
Multi-link
Задна оска
Multi-link rear suspension
Multi-link rear suspension
Суспензија, предна/задна
Coil springs, single-tube shock absorbers with Continuously Adjustable Damping/ Coil springs, single-tube shock absorbers with Continuously Adjustable Damping
ABC suspension struts, twin-tube gas-filled/ ABC suspension struts, twin-tube gas-filled
Предни гуми/тркала
255/45 R 17
255/35 ZR 19
Задни гуми/тркала
255/45 R 17
285/30 ZR19
Управување
Rack-and-pinion
Rack-and-pinion
Предни сопирачки
Discs, internally ventilated & perforated
Composite disc brakes, intern. ventilated and perforated
Задни сопирачки
Discs, internally ventilated
Discs, internally ventilated & perforated
Димензии & тежини
Волумен на багажен простор (VDA) (I)
241–381
364–504
Круг на вртење (m)
11.04
11.10
Тежина на празно возило/корисна носивост (kg)
– (1685/380)
– (1785/380)
Дозволена тежина (kg)
– (2065)
– (2165)
Максимален товар на покрив (kg)
N/A
N/A
Дозволена тежина на приколка кочена/некочена (kg)
–/–
–/–

SL-Class technical data for download

SL-Class

фасцинација

факти

Kаталог