Технички податоци за новата E-Class.

Мотор и перформанси
Распоред на цилиндри/број
4 in-line
4 in-line
Зафатнина (cc)
1.950
1991
Моќност на моторот (kW [hp] at rpm)
– (143/3.800)
135/5500 (135/5500)
Вртежен момент (Nm at rpm)
– (400/1.600–2.800)
300/1200–4000 (300/1200–4000)
Степен на компресија
15.5: 1
9.8: 1
Забрзување од 0-100 km/h (s)
– (7.3)
8,1 (7,7)
Максимална брзина (km/h)
– (240)
240 (240)
Класа на емисија на издувни гасови
– (Euro 6)
Euro 6 (Euro 6)
– (yes)
yes (yes)
Гориво и емисии
Капацитет на резервоар/со резерва (l)
50/7
50/7
Потрошувачка во град (l/100km)
– (4,7–4,3)
8,8–8,1 (8,0–7,6)
Потрошувачка на отворен пат(l/100km)
– (4.1–3.6)
5,6–5,0 (5,3–4,9)
Комбинирана потрошувачка (l/100km)
– (4.3–3.9)
6,8–6,1 (6,3–5,9)
Емисија на CO2 (g/km)
– (112–102)
153-140 (142-132)
Вредност на Cd
0.26
0,23 (0,26)
Погон
Пренос на сила /предна или задна оска
Rear-wheel drive
Rear-wheel drive
Преносник (менувач)
– (9G-TRONIC automatic transmission)
Manual (9G-TRONIC automatic transmission)
Преносни односи на механички преносник (менувач)
4.75/2.46/1.62/1.24/1.00/0.79/R1 4.47
Преносни односи на автоматски преносник (менувач)
5.35/ 3.24/ 2.25/ 1.64/ 1.21/ 1.00/ 0.86/ 0.72/ 0.60/ R 4.80
5.35/ 3.24/ 2.25/ 1.64/ 1.21/ 1.00/ 0.86/ 0.72/ 0.60/ R 4.80
Преносен однос на диференцијали
– (2.47)
2.82 (3.07)
Суспензија и управување
Предна оска
Multi-link
Multi-link
Задна оска
Multi-link
Multi-link
Суспензија, предна/задна
Coil spring, single-tube gas pressure with SDD/coil spring, single-tube gas pressure with SDD
Coil spring, single-tube gas pressure with SDD/coil spring, single-tube gas pressure with SDD
Предни гуми/тркала
205/65 R 16
205/65 R 16
Задни гуми/тркала
205/65 R 16
205/65 R 16
Предни сопирачки
Discs, internally ventilated
Discs, internally ventilated
Задни сопирачки
Discs, internally ventilated
Discs, internally ventilated
Димензии & тежини
Волумен на багажен простор (VDA) (I)
540
540
Круг на вртење (m)
11.60
11.60
Тежина на празно возило/корисна носивост (kg)
– (1.680/640)
1.575/640 (1.605/640)
Дозволена тежина (kg)
– (2320)
2.215 (2.245)
Максимален товар на покрив (kg)
100
100
Дозволена тежина на приколка кочена/некочена (kg)
– (750/2100)
750/1.500 (750/1.900)

E-Class Saloon

факти

Kаталог